Salutul militar: cum și de ce?

Salutul militar este un semn de respect schimbat între doi soldați. În unele cazuri, este un semn de subordonare pentru ofițerii superiori. Dar, în general, folosirea unui
salut militar se face în onoarea uniformei militare.

Cum se face un salut militar

militarii care fac 
salutul

Salutul militar a fost folosit încă din Roma antică (cum ar fi celebrul “ Ave Caesar “). Dar, de atunci, fiecare armată și națiune a adoptat propriul salut militar.

Salutul militar se rezumă la aducerea mâinii drepte spre coif în urma prelungirii antebrațului. Salutul se face cu un gest vioi, hotărât, cu capul ridicat și cu privirea îndreptată spre persoana salutată. La finalul gestului, mâna ridicată trebuie să revină rapid în poziția inițială.

Cu toate acestea, poziția cotului și cea a palmei mâinii variază în funcție de națiune :

  • Pentru salutul militar francez, palma este în față și pe lângă coif, cotul este poziționat la înălțimea umărului ;

  • Pentru salutul militar american, mâna este orientată în jos, iar cotul se va afla sub umăr ;

  • Pentru armata britanică, salutul militar este apropiat de cel francez, cu diferența că se plesnește mâna stângă pe șold ;

  • Salutul militar polonez este puțin diferit; pentru a-l efectua, se folosesc degetele arătător și mijlociu în direcția scăderii.

De ce un salut militar?

Salutul militar este un semn de respect și fraternitate între diferitele corpuri ale armatei. În timpul Evului Mediu, cavalerii îl foloseau ca gest de curtoazie. Este o demonstrație a intenției lor prietenești.

Când execută acest tip de salut, cavalerul trebuie să își ridice viziera. Acest lucru înseamnă, renunțarea la protecția capului său pentru a arăta aceste intenții pașnice.

Salutul militar se face, în general, între soldați, în semn de dragoste pentru patrie.

Cu toate acestea, există însă momente în care militarii execută acest semn pentru generali îmbrăcați în haine civile sau pentru șefi de stat.

În articolul următor se va discuta despre alfabetul fonetic NATO.

>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *