Cum pot deveni pompier militar?

În 2020, Franța va avea 13.000 de pompieri militari, adică 5% din pompieri. Mai presus de toate, această profesie necesită calități personale, umanitarism și o dedicație enormă.

Este, de asemenea, o vocație, deoarece a fi pompier nu este ceva ce faci din capriciu, ci trebuie să îndeplinești anumite condiții pentru a te putea înscrie. De fapt, este o meserie care necesită mult timp și o implicare fără rezerve. Așadar, cum devii pompier militar? Află totul despre asta în acest articol.

Ce este un pompier militar?

pompier militar

 

 Sursa: pexels-milton-moreira

În primul rând, trebuie să știți că un pompier militar și un pompier profesionist au aceleași atribuții, misiuni și necesită aceleași competențe. Diferența dintre ei constă în faptul că armata este cea care recrutează pompierii militari, de unde și numele lor, iar aceștia au statut militar. Ei se află de fapt în serviciile Ministerului de Interne și al Apărării. Pentru administrație, Ministerul Forțelor Armate este cel care se ocupă.

Dar, în plus, pompierii militari se află sub ordinele Direcției Generale de Securitate Civilă și Gestionare a Crizelor (DGSCGC). Apoi, principalele lor misiuni sunt de a proteja locuitorii în situații dificile și de a stinge incendiile. Dar, mai ales, ei intervin în zonele afectate de dezastre naturale, industriale sau accidentale.

În fine, pompierii militari își pot exercita atribuțiile și în alte țări, dacă este necesar.
Aceștia pot asigura întărirea pompierilor profesioniști.

Diferitele
unități de pompieri
militari

De fapt, pompierii militari sunt împărțiți în trei unități, dintre care două au orașul lor propriu și ultima este specializată în crize majore.

Biroul de pompieri din Paris
pompier

 Sursa : pexels-pixabay

Așa cum sugerează și numele său, această brigadă lucrează în Paris, mai exact în 124 de comune din capitală. În cazuri de forță majoră, acești geniști își pot extinde activitățile în Val-de-Marne, Seine-Saint-Denis și Hauts-de-Seine.

Pentru că sunt militari, șefii lor sunt Generalul Jean-Marie Gontier. Misiunile lor constau în salvarea și asistarea persoanelor, combaterea incendiilor și combaterea riscurilor industriale și tehnologice. Adevărata provocare pentru această unitate este că pompierii lucrează într-un mediu urban deci cu o populație foarte densă.

Batalionul de Marins-Pompiers de Marseille

marin-pompier

 Sursa: pexels-darya-sannikova

Aceștia sunt pompierii aflați în Marsilia, comandați de un general.
De fapt, acest batalion se află, de asemenea, sub ordinele primarului local. Acesta din urmă este cel care îi finanțează în ceea ce privește echipamentele și deplasările.

Este angajat în protejarea populației de potențiale riscuri și incidente, în protejarea mediului înconjurător și, bineînțeles, în combaterea incendiilor. Diferența lor față de pompierii din Paris constă în faptul că pot interveni în afara zonelor lor, la cererea prefectului.

Les Unités militaires d’Instruction et d’Intervention de la Sécurité civile

unité pompier

 Sursa : pexels-pixabay

.Această unitate intervine doar în timpul crizelor majore provocate de dezastre naturale (cutremur, tsunami, ciclon…) și de haosul industrial și tehnologic. Domeniile lor de acțiune se extind pe întreg teritoriul Franței, dar și în toate țările lumii în cazul unei urgențe majore.

În total, aceste unități dispun de 18 secții pe întreg teritoriul țării, care pot fi mobilizate oriunde și în orice moment.

În cazul incendiilor de pădure, rolul pompierilor este de a stinge focul și de a salva victimele.

În cazul unui ciclon, ei protejează și evacuează populația, iar în cazul cutremurelor, salvează și tratează victimele.

Și, în sfârșit, unitățile militare de instrucție și intervenție ale securității civile sunt recunoscute la nivel internațional.

Cerințele pentru a deveni pompier militar?

Pentru că este o unitate militară, trebuie mai întâi să mergi la un CIRFA sau Centrul de Informare și Recrutare al Forțelor Armate, apoi să dai teste pentru a deveni soldat al armatei.

Apoi începeți FIM sau Formation initiale des Militaires și în final alegeți unitatea de pompieri în care să vă înscrieți.

Dar mai întâi, trebuie să îndepliniți anumite condiții și să treceți testele. La urma urmei, fiecare unitate are propriile criterii și propriile teste.

Pentru a face parte din brigada de pompieri din Paris

sapeur-pompier

 Source:pexels-milton-moreira

Pentru brigada de pompieri din Paris, iată care sunt condițiile de recrutare :

  • În primul rând, trebuie să . să
    aveți vocație, o dedicare fără rezerve și să fiți mereu gata să faceți sacrificii
    ;

  • Vârsta: Între 18 și 25 de ani;

  • .

    Starea fizică și morală : excelentă ;

  • Să fie un sportiv obișnuit : să
    aibă o bună rezistență și forță;

  • Să fie disciplinat;./p>

  • Aveți o .umanitar și filantropic;

  • Aveți curaj, rigoare și spirit de echipă ;

  • Aveți naționalitate franceză.

După îndeplinirea acestor condiții, trebuie să se treacă teste, printre care se numără următoarele:


  • treacă
    un examen medical;

  • Să treacă testele fizice: înot, anduranță, curs de pompieri…



  • treacă
    testele psihologice și tehnice;

  • Să treacă un interviu.

Dacă treceți, trebuie să urmați mai întâi un curs de formare pentru pompierii din Paris, care durează șase luni. Apoi vi se acordă gradul de 1re classe, cu posibilitatea de promovare și un contract reînnoibil între 1 și 10 ani.

Pentru a face parte din Bataillon de Marins-Pompiers de Marseille 

pompieri salvatori

 Sursa : pexels-tim-eiden

Condițiile de recrutare sunt diferite pentru Marins-Pompiers de Marseille din cauza zonei sale de execuție. Iată care sunt acestea:

  • Aceleași condiții ca și cele pentru pompierii din Paris;

  • .p> Să aibă permis B (obligatoriu) ;

  • Nivelul școlar: 3e minim și bac +3 maxim;

    .

  • Să știe să înoate.

Îndeplinirea acestei condiții, testele sunt mai mult sau mai puțin aceleași cu cele ale pompierilor din Paris. Următoarea etapă de formare durează șase săptămâni la École des Marins-Pompiers de la Marine (EMPM).

Apoi urmează un al doilea curs de formare de 11 săptămâni. În cele din urmă, la fel ca în orice unitate militară, candidații cu bac +3 pot susține un concurs pentru a deveni ofițeri.

Pentru a vă înscrie în Unitățile militare de instrucție și intervenție în domeniul securității civile

militaire pompier

 Sursa : pexels-nejc-soklič

Această ultimă unitate este extrem de mobilă, iar câmpurile sale de acțiune sunt imense. Cu toate acestea, aceste pompieri militari sunt cei mai puțini la număr. Drept urmare, se recrutează foarte mult, iată care sunt condițiile:

  • Aceleași ca la cele două unități, cu excepția vârstei maxime, care este de 26 de ani;

  • .Cazierul judiciar trebuie să fie curat;

  • Aveți cel puțin un BEP, CAP sau Bac.

Probele sunt, de asemenea, aceleași ca și cele două anterioare. După ce treceți, veți urma un stagiu de pregătire de 1 lună și jumătate și apoi veți fi repartizat în echipajul de securitate civilă cu un contract de 1 până la 5 ani, care poate fi reînnoit.

 Următorul text vă va vorbi despre Portavion militar, tot ce trebuie să știi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *